Bra tips på hur du gör Halloween bra i år

Ruskigt god spöktårta till Halloween

Halloween firar man i olika grader beroende på hur kul man tycker att högtiden är. Man kan göra en stor grej av Halloween och dekorera hela huset, fixa en pumpa, klä ut sig i läskiga eller roliga kostymer för bus eller godis och gå en spökvandring. Men man kan också ha lugnare varianter av ett Halloween firande. Kanske räcker det med en natt av skräckfilmer, bra sällskap och gott godis? Oavsett hur man väljer att fira sin Halloween passar det här dödsgoda receptet in i båda situationer. Till den här spöktårtan bakar man en kladdkaka, smälter choklad ovan och dekorerar med marängspöken.
Ingredienser kladdkaka:
100 g smör
2 dl socker
2 ägg
1 dl vetemjöl
3-4 msk kakao
1 krm salt
Ingredienser marängspöken:
3 äggvitor
2 dl strösocker
Övrigt:
200 g mörk choklad
Börja med kladdkakan. Sätt ugnen på 175°. Förbered en bakform som är ca 20 cm i diameter genom att smörja in den med smör. Smält smöret i kastrull och blanda i socker och ägg och vispa poröst. Vänd i kakao, vetemjöl och salt. Vänd i bak-språk innebär att använda t.ex. en slev och ”röra” ned ingredienserna. Det viktiga är att man inte vispar. Häll över smeten i bakformen och baka i ugnen i 15-20 min. Kolla kakan vid 15 min, den ska vara lite kletig i mitten men får inte rinna. Ta ut och låt svalna.
Marängspökena kan kännas svåra att göra. Läs igenom instruktionerna innan du börjar. Häll i ingredienserna i en rostfri skål och sätt över vattenbad så att smeten håller sig varm. Det är viktigt att undvika plast eftersom man kan riva upp plasten vid vispningen och då förstör de små partiklarna som lossnar smeten. Vispa ingredienserna över vattenbad och ta av vid ungefär 65°. Om du inte har en termometer kan du höfta lite och ta av efter att ha vispat över vattenbad i 10 min. Spritsa ut smeten på plåt klädd med bakplåtspapper. Baka i ugnen på 130° i ca 30 min. Ta ut låt svalna.
Smält chokladen över vattenbad. När chokladen smält använder du den till att först måla ögon på marängspökena. Resten av den smälta chokladen hälls över kladdkakan så att den blir som glasyr. Avsluta med att placera spökena på kakan och voilá, världens godaste spöktårta till Halloween!

Sprid gärna detta till dina vänner!

Post a Comment

Your email is kept private. Required fields are marked *