Bra tips på hur du gör Halloween bra i år

Historien bakom Halloween

Just ordet Halloween kommer från engelskans ”All hallow´s even” som på svenska betyder alla helgons afton, och i ursprungsländerna Irland, Storbritannien och USA så firas alltid Halloween den 31:a oktober, som är dagen före alla helgons dag. Från början startades traditionen med alla helgons afton i Irland. Detta skedde ända tillbaka på 600-talet. Högtiden fördes sedan vidare till USA via de Irländska emigranterna som emigrerade till USA på 1800-talet. När högtiden väl rotat sig i USA så spred den sig sedan snabbt vidare till resten av världen.

I Sverige så fick vi vår första kontakt med firandet av alla helgons afton på 1950- och 1960-talet. Men det var först under början av 90-talet som Halloween på riktigt började slå sig in i Sverige. Hard Rock Café i Stockholm var starkt bidragande till att högtiden kom att slå igenom här i Sverige. 1990 gjorde de nämligen en satsning där de valde att fira Halloween under en hel veckas tid. Efter det ökade försäljningen av Halloweensaker kraftigt och högtiden slog mer eller mindre rot i det svenska samhället.

Credit: zirconicusso /freedigitalphotos.net

Credit: zirconicusso /freedigitalphotos.net

Då firandet av Halloween bredde ut sig mer och mer i både Storbritannien och USA så uppstod flera olika traditioner som sedan kom att för många bli självklara delar av firandet av just Halloween. Den mest populära traditionen är nog den då barn klär ut sig till häxor, spöken eller något annat läskigt och sedan går från hus till hus för att be om ”bus eller godis”. Det är också populärt att göra upp speciella Halloween-brasor, ha maskerader och att göra ljuslyktor genom att gröpa ur pumpor. Det finns också de som gillar att göra lite mer äventyrliga saker så som att besöka hemsökta hus eller liknande – allt för att söka lite extra spänning och mystik.

Traditionerna hur man firar Halloween ser lite olika ut i olika länder, men till största del är det ändå samma typ av firande och samma traditioner.

 

Sprid gärna detta till dina vänner!

Post a Comment

Your email is kept private. Required fields are marked *