Bra tips på hur du gör Halloween bra i år

Alla helgons dag

Skillnaden mellan Alla helgons dag och Halloween kan ibland vara lite otydliga. Vissa tror till och med att Alla helgons dag och Halloween är exakt samma sak. Men så är det alltså inte. Halloween är alla helgons afton och infaller den 31:a oktober, dagen före alla helgons dag.

Alla helgons dag firas till minne av alla helgonförklarade personer, och alla martyrer. Dagen firas den 1:a november i stort sett i alla andra länder förutom i Sverige, där högtiden firas någon gång mellan den 1:a och 7:e november. Vanligtvis den första lördagen i november.

Det var i den kristna kyrkan som traditionen att fira avlidna helgon och martyrer uppstod. Dagen infördes för att kyrkan ville uppmärksamma alla de helgon och martyrer som inte redan hade en egen dag i almanackan. Detta hände redan på 700-talet, men det var först på 1900-talet som högtiden fick betydelse här i Sverige. Högtiden har också övergått lite till att även innebära att sörja nära och kära som gått bort, och efter det senaste världskriget så blev seden att tända ljus på gravarna vanlig.

I Sverige har vi alltså inget fast datum då vi firar Alla helgons dag, utan istället har vi så att högtiden firas den första lördagen i november vilket gör att högtiden firas på olika datum i stort sett vartenda år. Vi har heller inga riktigt speciella traditioner vid firandet av alla helgons dag, utan det vanligaste är att tända ljus på sina anhörigas gravar, och i övrigt så firar man inte dagen på något speciellt sätt. Grundtanken med högtiden är att man ska spendera dagen i lugn och ro, gärna tillsammans med de närmsta familjemedlemmarna och umgås och sörja för de som gått bort under den senaste tiden.

Förut var det även vanligt att man dagen efter alla helgons dag firade något som kallades ”alla själars dag” och som speciellt gick ut på att minnas och hedra de alla familjemedlemmar som gått bort under åren.

Credit: Simon Howden /freedigitalphotos.net

Credit: Simon Howden /freedigitalphotos.net

 

Sprid gärna detta till dina vänner!

One Comment